Ať již jste začínající kávomilec nebo zkušený kafař 🙂 je třeba se stále vzdělávat a zkoušet. Zkoušením nových způsobů přípravy kávy a degustací různých druhů a značek kávy testujete svůj jazýček a také chuťové a čichové buňky. Můžete také rozvíjet své teoretické znalosti, které vám pomohou ke zvládnutí výše uvedeného. K tomu Vám dopomohou kvalitní knihy o kávě. Ty Vám dnes představím.

Konkrétně půjde o 5 tipů na kreativně zpracované, poučné a přínostné knihy o kávě pro každého milovníka kávy. A nezapomeňte, že kniha je skvělý dárek. Zkrátka je více důvodů proč si nějakou knihu o kávě pořídit.

Kniha o kávě: Průvodce světem kávy s recepty na její přípravu

Autor: Petra Veselá, Nakladatelství: Smart Press, 2010

Káva je báječný nápoj. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách a u přátelských posezení. Nabízí se bezpočet možností, jak ji připravit, ale také jak si s ní hrát a jak si ji co nejlépe vychutnat. Můžete ji i degustovat podobně jako víno. Seznámíte se s historií kávy, dozvíte se, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží. Existují totiž různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou specifickou chuť. To, jak káva chutná, ovlivňuje také pražení, mletí, uchovávání. Další část knihy se věnuje vlastní přípravě kávy. Jak kávu správně namlít? Jak má vypadat správné espresso nebo cappuccino? Co znamenají názvy na kávovém lístku? A jak si skvělou kávu připravit i doma? Co je to french press, chemex nebo vakuum pot? V této knize najdete kromě odpovědí na tyto otázky také skvělé recepty na kávové nápoje i rady pro nákup, uchovávání a přípravu kávy nebo tipy na dobré kavárny.

Autorka Petra Veselá kávě rozumí. Několikrát vyhrála mistrovství republiky v přípravě kávy a reprezentovala nás na mistrovství světa. V současné době pořádá kávové kurzy.

Tato kniha by Vám v knihovně neměla chybět. Je to velmi dobře zpracovaný základ do světa kávy. Své v ní najdou začátečníci i Vy zkušení kávomilci.

Kávové opojení

Autor: Anette Moldvaerová, Nakladatelství:  Esence 2016
Vůně čerstvě pražené kávy je jednou z nejkrásnějších na světě – pokud s tímto tvrzením souhlasíte, potom je pro vás Kávové opojení nezbytností. Najdete zde nejen zajímavosti o historii pěstování různých odrůd, ale především tipy, jak si doma připravit tu nejchutnější kávu a jaké vybavení budete potřebovat. Kniha také obsahuje přes 100 receptů na alkoholické i nealkoholické nápoje s kávou.
manucafe-14-728x90.jpg

Miluji kávu: Tajemství baristů pro kreativní přípravu kávy

Autoři: Kohei Matsuno, Ryan Soeder, Nakladatelství:  Mladá fronta 2017
V každé lepší kavárně vám barista rád ozdobí šálek kávy uměleckou kreací z mléka či smetany. Kniha dvou známých tvůrců latte art vás naučí, jak podobná kouzla zvládnete sami jen pomocí domácího kávovaru a dobře vybraných surovin.
Stačí, když máte vybavení, s nímž se dá uvařit kvalitní espresso, které nejenže dobře chutná, ale také vypadá. Pak už budete potřebovat jen konvičku napěněného mléka a pevnou ruku. S tím už můžete nacvičit základní techniky přípravy a dále se rozhodnout pro šablonu, free pouring či etching – s jejich pomocí pak vytvoříte na kávové hladině dokonalé obrázky. A nejen to. Naučíte se připravovat i pěnové sochy z mléka, neboť kniha představuje i tvorbu jedněch z nejlepších světových umělců v tomto oboru.

Lexikon kávy …prostě milujeme kávu

Autoři: Tereza Jirků Váňa, Jiří Plšek,  Nakladatelství:  CPress 2017
Málokdo si bez kávy dokáže představit začátek dne. Je to první, co nabízíme všem návštěvám, přátelům a známým. Denně jí na celém světě vypijeme přes dvě miliardy šálků. Tento malý lexikon vám jednoduchou formou odpoví na základní otázky ze světa kávy. Zjistíte, jak rozeznat Arabicu od Robusty, jaké kávové nápoje si můžete v kavárnách objednat. Dozvíte se ale i něco o kavárenském prostředí a na konec dostanete i pár kulinářských tipů. Věřte, že to nakonec řeknete i vy… Prostě milujeme kávu!

Zázračná síla kávy

Autor: Cal Oreyová, Nakladatelství:  Ikar 2014
Caffé Latté nebo Espreso Macchiato? Začínáme den kávou, pijeme ji po dobrém jídle. Podle nových studií je konzumace kávy spojena se sníženým rizikem výskytu rakoviny. V klidu se posaďte, dejte si kávičku, a zatímco budete uvažovat o tom, jak kávou prospíváte vnitřním orgánům, nezapomeňte, že každým jejím douškem pomáháte i mozku. Konzumace kávy zlepšuje naše kognitivní funkce. Seznamte se s léčivými odrůdami a směsmi kávy, s tím, co si k tomuto nápoji dát, jak kávu zařadit do redukčních diet. Dokonce v knize najdete tipy, při jakém onemocnění káva pomáhá…

Vybrali jste si? Já věřím, že ano.

„Káva není jen horký nápoj, který nás ráno probouzí nebo nám pomáhá přežít celonoční přípravu na zkoušku. Je starověkou medicínou, která konečně začíná dostávat uznání ze strany odborné veřejnosti“, píše Cal Oreyová v knize Zázračná síla kávy.

Petra Veselá v knize o kávě dodává: „Dlouhá cesta kávy začína na zelené plantáži. Potrvá ji jistě více než jeden rok, než se dostane do vašeho šálku. Objevte s námi tajemství tohoto skvělého nápoje. Přece jen, je to druhá nejprodávanější komodita na světě“.