Cheesecake se stal v posledních letech velmi oblíbeným dezertem českých domácností. Někdo ho chystá podle pravého amerického receptu, někdo si ho trochu počešťuje – třeba pomazánkovým máslem a podobně. Hlavní výhoda tohoto sýrového dortu spočívá určitě v tom, že jej můžete připravovat na stovky způsobů. S ovocem, s polevou, pečený i nepečený.
Už jste zkoušeli ten kávový? Je vynikající!
Korpus:
250 g kakaových sušenek
50 g másla
5 lžic kávy
Krém:
500 g krémového sýra
150 g cukru krupice
1 balíček skořicového cukru
1 menší šálek kávy
1 vejce
Poleva:
100 g čokolády na vaření
100 ml smetany na vaření
Na ozdobu:
ořechy
kávová zrna
hoblinky čokolády
šlehačka
Postup:
Nejprve připravíme korpus. Sušenky zabalíme do utěrky a podrtíme je kuchyňským válečkem. Máslo necháme rozpustit a přidáme ho k sušenkám s několika lžícemi kávy. Dáme zapéct do předehřáté trouby na 150 °C na 15 minut. Zapečený korpus necháme vychladnout a mezitím připravíme krém.
Ve velké míse smícháme krémový sýr, cukr a vejce. Nejlepší je vyšlehat směs šlehačem, aby byla krásně hladká. Opatrně do ní přidáváme i kávu. Jakmile by krém začal být moc řídký, už kávu nepřidáváme. Dort musí držet tvar.
Hotový krém namažeme na zchladlý korpus a připravíme si polevu. Do hrnce dáme vařit vodu. Až bude voda vřít, postavíme nad její hladinu menší hrnec, ve kterém ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. K rozpuštěné čokoládě vmícháme ještě za horka opatrně smetanu. Cheesecake lehce nazdobíme polevou, nepotíráme ho celý.
Kávový dort je nejlepší druhý den. Přes noc se krásně zaleží a všechny chutě se propojí. Protože se dort skládá hlavně z mléčných výrobků, chladíme ho v lednici. Další den jej můžeme ještě nazdobit. Buď ho posypeme ořechy nebo kávovými zrny nebo hoblinkami čokolády. Někdo k dortu ještě přidává šlehačku. Opravdu skvěle chutná s šálkem horké kvalitní kávy. Pokud kávu nepijete, zkuste si k němu uvařit černý čaj. Dobrou chuť!